Създателите на "Богдан мебел" направиха винарна

Създателите на една от компаниите за мебели в България - "Богдан мебел", са инвестирали близо 3 млн. лв. в новото бизнес начинание - изграждането на изба и производството на вино с марката "Зейла" (Zeyla). Информацията съобщи Петя Стоевска, която е собственик на новата изба "Копса" край Карлово.


Финансирането е осигурено изцяло чрез собствени средства. Комплексът е предназначен както за производството и съхранението на вино, така и за посрещането на гости, които са любители на винения туризъм. Шатото "Копса" има обща площ от 1200 кв.м, избата за съзряване и стареене на вината - 500 кв.м, а хотелската част включва пет стаи с обща площ от 240 кв.м. Комплексът има още ресторант и помещения за дегустации и почивка.


По думите на Петя Стаевска винарната е включена във винени туристически маршрути, а също така може да бъде наемана с бизнес цел - за посрещането на корпоративни партньори, организирането на фирмени събития и семейни празници. Организират се също така маршрути до няколко туристически дестинации - Стара планина, Средна гора, Розовата долина.




Собствените лозя, от които се произвежда виното, са 450 дка. Близо половината от тях са засети с червен мискет, една четвърт - мускат отонел, останалите са каберне совиньон, мерло и шардоне. Не всички насаждения дават все още плодове.


Капацитетът на винарната е 320 хил. литра. В момента се произвеждат 180 хил. литра от марката "Зейла" и 100 хил. л трапезни вина под серията "Барбекю". Продукцията се предлага за момента само на българския пазар и се търсят външни пазари в Русия, страните от ЕС.