Виненият туризъм е вид агротуризъм. Той се състои в посещаването на лозаро-винарски региони и среща с онези, които произвеждат вино. То включва дейности като дегустация на вино, посещение на винарски изби, разходки из лозята, разговори със собственика на винарната, уроци по отваряне на пенливо вино със сабя, творчески работилници и т.н. Някои компании предлагат и пакети за самейства, като децата имат възможност да опитат вкусен гроздов сок без съдържание на алкохол и да участват в различни работилници. Какво още предлага виненият туризъм, научаваме от френския сайт Geo.

От бранша: Родното грозде е достигнало френските цени

Дегустирането на вино е оригинален начин да опознаете дадена местност. Същевременно позволява да осъществите личен контакт с производителя.

Отскачаме до Бордо

Този регион е един от най-известните в цял свят с производство на вино. Ето защо, ако сте решили да се отдадете на винен туризъм, препоръчваме да го посетите.

На 40 км от град Бордо ще откриете Château Malescasse - тук се произвежда вино, класифицирано като Exceptional Cru Bourgeois от Haut-Médoc. Може да избирате от различни пакети, включващи обиколка с екскурзовод из лозето и избите, дегустации, гурме пикник на територията на замъка и др.

Следваща спирка Елзас

Този живописен и автентичен винарски регион ще остави специален отпечатък в паметта ви. Той е третият най-посещаван във Франция. Може да избирате измежду 119 изби. Буквално ще попаднете в кралството на бялото вино. В региона, разбира се, може да опитате и божествени розета и червени вина.

Препоръчваме ви да посетите едно от най-красивите френски села Риквир и по-специално Domaine de la Tour Blanche, класифициран като Premier Cru de Sauternes. Тук може да излезете на разходка с карета и да се поразтъпчете из лозята.

Сменяме пейзажа и отиваме в Шампан

Шампан е регион, който ще ви достави невероятно удоволствие. Той дава името на всеизвестната празнична напитка. Ако търсите нещо уникално, препоръчваме ви да посетите Moët & Chandon - винарска изба, основана през 1743 г.

Тук може да се разходите из 28-километровите подземни галерии. През лятото гостите имат възможност да се насладят на дълги изискани пикници в прекрасните градини на имението.

Накрая стигаме до долината на Рона

Спиращи дъха пейзажи и разнообразни възможности за истинско приключение в света на гастрономията. Задължителна спирка е Domaine de Corps de Loup. Имението принадлежи на едно и също семейство от 30 години. Освен да посетите дегустационната изба, ще имате възможност и да поговорите с лозаря. Ако имате малко време, направете втора спирка в Domaine des Bosquets.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

New Holland показа новия си уникален трактор за лозя

Лозарите искат оставки и се готвят за протест

Сделка на годината: New Bloom Winery купи нови 2000 дка лозя