:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Виното като атракция и хоби

И в България виненият туризъм става популярен
Какво значи сомелиер? Как се познава дали еликсирът, който пием, е отлежавал в бъчва от български или от френски дъб? Какво вино се пие с печена патица, а какво с плодове и сирене? Отговорите може да научите по лесен и приятен начин - достатъчно е да пробвате един от най-интересните видове алтернативен туризъм - винените турове.

Популярността на този вид атракция дойде в средата на 90-те години. Филмовата индустрия успя да насади у цяло едно поколение аксиомата, че пиенето на вино е престижно, защото е белег на успешна кариера и е полезно за здравето.

За да докажат на останалите, че имат вкус и са постигнали нещо в живота си, "винените туристи" и тези, които създават собствени изби в домовете си, са готови да дадат луди пари за своето хоби.

У нас виненият туризъм бавно и постепенно се превръща в индустрия. Преди години организирането на дегустации беше по-скоро изключение - организираше се само през летните месеци, и то предимно за чужденци. Сега повечето винарски къщи посрещат гости целогодишно. Наскоро дори беше отпечатана специална карта на виното в България, която показва около 600 вина от 152-те изби у нас. В 65 винарни има условия за винен туризъм.



Легенди се носят за съкровищата на избата в Евксиноград



Там кракът на простосмъртен трудно може да пристъпи. В избата ходят предимно чужденци. Достъпът е доста редуциран след кражбата отпреди 2 години на 145 бутилки енотечни вина на стойност 1 млн. лева.

Листата с вината включва приоритетно бели сухи вина и едно-две червени от района на Свищов. Заради традиционния интерес на френските туристи към червените вина за френски групи се организират дегустации на "Каберне Совиньон" реколта 1999 г., произведено в ограничена серия с марката "Евксиноград". Към него технолозите на избата добавят и други червени сортове - "Каберне Совиньон", "Мерло плюс Мавруд", "Гъмза".

Туристите, които карат отпуските си в курортите Албена, Златни пясъци или Слънчев бряг, са



най-честите гости на изба "Димят" във Варна



Винарната, която е построена още през 1920 г., разполага с 50 седящи места. Атракция там са двата каменни тунела, прокопани в края на XIX в. През месеците от май до септември туристическите дегустации се извършват от понеделник до петък. През останалото време от годината "Димят" работи предимно с туристи от Израел.

Дегустационната листа на избата е разработена в два варианта. Първият - "Шардоне", "Мерло", "Каберне совиньон", както и "Каберне" реколта 1997 г.

Вторият вариант за дегустация включва "Юни блан", "Алиготе", "Мускат", "Мерло" и "Каберне совиньон плюс Каберне", резерва 1996 г. И в двата случая дегустациите завършват със запазената марка на "Димят" - полусухото "Снежно вино" и пенливото "Шардоне-брут". Естествено туристите могат да си закупят вино от предпочитаните реколти и сортове.

Край Пловдив туристите пък могат



да видят как се правят бъчви,



как се почистват. Това предлага Villa Vinifera. Освен традиционните за всяка винарна дегустации гостите могат да участват и в традиционните празненства в чест на Трифон Зарезан и в кукерските шествия, които се организират всяка година. През септември официално се чества началото на гроздобера, когато се извършва ритуално мачкане на гроздето.











Сортовете, които прославят България



ДИМЯТ - Един от най-старите сортове, разпространен най-вече в района на Варна и Бургас. По Черноморието зрее в началото на октомври, а в южните райони на страната - в края на септември. Често димятът се използва за производство на гроздова ракия.



ЧЕРВЕН МИСКЕТ - Този сорт се отглежда в България още от древни времена. Най-големи площи с червен мискет има в розовата долина, Пловдивско, Хасковско, Варна и Бургас. Този сорт представлява около 8% от всички лозови насаждения у нас.



ПАМИД - В миналото този сорт е бил най-популярният в Южна България и втори по популярност - след гъмза, в Северна България. От този сорт се произвеждат масовите вина. Виното е със светлочервен или дори розов цвят.



ГЪМЗА - Също типичен местен сорт, отглеждан по нашите земи от древността. Гъмза е по-популярна в Западна Европа като кадарка. Този сорт е най-популярният в Северна България, но към момента само 2% от лозовите масиви у нас са засадени с него.



МАВРУД - Специалистите считат, че това е най-добрият сорт грозде, който расте в България. Той се отглежда предимно в региона на Пловдив и Асеновград. Това е топлолюбив и много капризен сорт, обича сухи почви и зимни температури над 16 градуса.



МЕЛНИШКО - Както следва от името му, този древен сорт вирее само в района на Мелник и околните села Хърсово, Марикостиново, Крапатово и др. Климатът тук е с влияние от Средиземно море, изключително важно за правилното развитие на гроздето.
1
5807
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Декември 2006 16:06
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си



Редактирано от - bot на 06/12/2006 г/ 16:36:25

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД