Международна изложба за лозарство и винарство "Винария – 2008"

обл. Пловдив
26.03.2008 - 29.03.2008

От 26 до 29 март 2008 г. ще се проведе 16-тото издание на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария – 2008" в Международния панаир в Пловдив, съобщи пресцентърът на МЗП.

В рамките на изложението ще се проведе конференция на високо ниво по въпросите за развитието на лозарството и винопроизводството в страните от Югоизточна Европа на тема: „Мерки за насърчаване на развитието на отрасъла и разширяване на пазара на вино”.

На откриването на изложбата, което ще се състои на 26 март в 10:30, ще присъстват министърът на развитието на селските райони и храните Александрос Кондос на Република Гърция и министърът на земеделието, горите и водите на Република Македония, Ацо Спасеноски.

Тази година в изложението ще участват 554 фирми от 32 държави.


На 26 март 2008 г., в първия ден на международната изложба „Винария 2008”, от 13 ч., в зала „Европа”, Конгресен център, Пловдивски панаир, ще се проведе представяне на предстоящата „Първа официална бизнес делегация на български винопроизводители и търговци на вино в Напа Вали, Калифорния, САЩ”.

Краткосрочната цел на делегацията е качествените български вина да се представят пред американски дистрибутори, за да достигне до високоплатежоспособния сегмент на ценителите на бакхусовата напитка. Дългосрочната – да се предприемат конкретни действия за разнообразяване на българския туристически продукт и България да се популяризира и като дестинация за винен туризъм. „Недалновидно е да очакваме, че е възможно да привлечем гости от високоплатежоспособния сегмент ценители на вино, ако качествените вина и новопостроените винени шата не се популяризират на потенциални генериращи пазари” коментира Илиян Иванов, председател на Национален хотелиерски мениджмънт клуб, инициатори и организатори на делегацията. „Вече имаме туристически продукт за винен туризъм, който по нищо не отстъпва на европейските, но докато в утвърдените винени дестинации, продуктът е обект на професионален маркетинг, у нас този процес тепърва предстои” допълва той.

По време на делегацията са предвидени срещи с ръководството на „Wine Institute” (Калифорнийската асоциация на винопроизводителите), с Aлиансът за устойчиво винопроизводство, представяне и дегустация на български вина в Сан Франциско сред американски дистрибутори в присъствието на медии, отразяващи винената индустрия на САЩ, срещи с мениджърските екипи на винени шата в меката на винената индустрия на САЩ – Напа Вали и дискусия с консултанти по маркетинг, специализирали във винен туризъм.


В рамките на изложението, на 28 март, винарска изба “Вила Винифера” организира “мастер клас” - “Дефиле на Мавруда” от 13.00 часа в Конферентна зала на Конгресната палата в Международния панаир в Пловдив.

На дефилето ще бъдат представени уникалните вина на избата от сорта “Мавруд”. Участие в семинара ще вземат български и международни експерти, които ще разкажат за историята и технологията на направата на виното, както и мястото му на световния пазар. Ще бъдат обсъдени и лечебните свойства на виното и как то влияе върху човешкото здраве. Съпътстваща за семинара ще бъде и дегустацията на уникалните вина на избата от всички присъстващи в залата гости.

За финал на събитието ще се проведе и така наречената “сляпа” дегустация за познаване на реколтата на предлаганите вина. В нея познания и усет към виното ще покажат участниците в кръглата маса, сред които е и Михаил Марковски - председател на Българската асоциация на професионалните сомелиери .

Модератор на събитието ще бъде Иван Гарелов.

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив